Χωρίς δανεισμό η καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου από το ΙΚΑ

Χωρίς δανεισμό η καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου από το ΙΚΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την προσφιλή τακτική του ολιγοήμερου εσωτερικού δανεισμού στην οποία κατέφευγε η διοίκηση του ΙΚΑ από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και τον περασμένο Ιούλιο, θα καταβάλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην καλύτερη πορεία είσπραξης των εσόδων του ΙΚΑ, σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2015. Ετσι, με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε τη χορήγηση δανείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και το ΤΑΠ-ΔΕΗ, 150 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ανάκληση του δανεισμού έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κατά το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα οποία είναι αυξημένα κατά 241,20 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4% σε σχέση με τα έσοδα του επταμήνου 2015. Ετσι, η αρμόδια διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του υπουργείου εκτίμησε ότι η σημερινή ταμειακή κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διασφαλίζει πλήρως την καταβολή των συντάξεων και για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010 το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις χωρίς δανεισμό.

Στελέχη του μεγάλου Ταμείου εκτιμούν πως εκτός από τη μικρή αλλά σταθερή ανάκαμψη της απασχόλησης, στην αύξηση των εσόδων συντέλεσαν οι στοχευμένες κινήσεις που γίνονται κυρίως μέσω του ΚΕΑΟ και οι προσπάθειες για αύξηση της εισπραξιμότητας μέσω και των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, σημαντική ανάσα εκτιμάται ότι έδωσαν στο 7μηνο τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου κατά τα οποία τα ποσά εξοφλούνται εφάπαξ, ενώ βελτιωτικά ως προς την αύξηση των εσόδων υπολογίζεται ότι έδρασαν οι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που έσπευσαν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, προκειμένου να προλάβουν τις αλλαγές στο κόστος εξαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή