ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμές Δραγασάκη κατά των κριτηρίων για τις αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών

Αιχμές Δραγασάκη κατά των κριτηρίων για τις αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών

Για «προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Οπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών».

Παράλληλα, τόνισε πως η επίκληση του κινδύνου του «αφελληνισμού» δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές. «Αντίθετα, η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το Δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζομένους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν τον ρόλο που τους αναλογεί. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπέρ της συμμετοχής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Κατά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι:

• Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Αυτό σήμερα είναι απολύτως εφικτό, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης διαμορφώνεται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Με αφορμή μάλιστα τις πρόσφατες εξελίξεις στην αλυσίδα «Μαρινόπουλος», ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα, οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις, σημειώνοντας πως η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

• Η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών.

• Η αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο, όπως καταδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε η υποχρέωση των τραπεζών να δημοσιοποιούν λεπτομερώς τις διαφημιστικές τους δαπάνες.

• Πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση και ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στον μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.