Υποχώρησαν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, οι τιμές κατοικιών το β΄ τρίμηνο

Υποχώρησαν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, οι τιμές κατοικιών το β΄ τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης των τιμών των κατοικιών, καθώς η πτώση περιορίστηκε σε 2,7%, έναντι μείωσης της τάξεως του 4,7% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο και 5% συνολικά για το 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι από το 2013, όταν η πτώση άγγιξε το 10,8%, η πτώση των τιμών συνεχώς υποχωρεί, καθώς το 2014 περιορίστηκε σε 7,5%. Οπως όλα δείχνουν, παρά την έλλειψη συναλλαγών στην αγορά, οι τιμές μοιάζουν να οδεύουν εκ νέου προς τη σταδιακή σταθεροποίησή τους, μετά το σύντομο «διάλειμμα» του περυσινού τρίτου τριμήνου των κεφαλαιακών ελέγχων, που επιτάχυνε προσωρινά τον ρυθμό πτώσης (σε 5,8% από 5% που ήταν μέχρι τότε).

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών) μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ τα παλιότερα ακίνητα υποχώρησαν κατά 2,3%. Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο, τα νέα διαμερίσματα κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 5,3% σε ετήσια βάση, ενώ τα παλιότερα ακίνητα σημείωσαν κάμψη τιμών κατά 4,4%. Οσον αφορά το 2015, η αντίστοιχη πτώση είχε διαμορφωθεί σε 5,5% για τα νεόδμητα και σε 4,6% για τα παλιότερα ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των τιμών ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, οι τιμές υποχώρησαν κατά 4% στη Θεσσαλονίκη, κατά 2,4% στην Αθήνα, κατά 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και μόλις κατά 2% στις λοιπές περιοχές της χώρας, που αφορούν κυρίως σε παραθεριστικούς προορισμούς. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πτώση στην Αθήνα ήταν της τάξεως του 4,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 5,9%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας το 5,2% και στις υπόλοιπες περιοχές το 5%. Συνολικά, κατά το 2015 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές συγκριτικά με το 2014 ήταν 5,1%, 5,2%, 5,2% και 4,4% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας (εξαιρουμένων δηλαδή των παραθεριστικών περιοχών), κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή