ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμεινε σε αρνητική τροχιά το Χ.Α.

Παρέμεινε σε αρνητική τροχιά το Χ.Α.

Aρνητική παρέμεινε η εικόνα της αγοράς και την Παρασκευή. Στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό -0,09% και έκλεισε στις 565,34 μονάδες.

Η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του Αυγούστου την ερχόμενη Τετάρτη πιθανότατα θα ενεργοποιήσει τα ξένα funds να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, καθώς τελειώνει ο όγδοος μήνας του έτους. Στόχος τους είναι να μετριάσουν τον μέσο όρο ζημιών που σημειώνουν στις ελληνικές μετοχές από την αρχή του χρόνου.

Οπως εξηγούν  στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, η εγχώρια αγορά μετοχών για να αποκτήσει ξανά σφυγμό θα πρέπει αφενός η κυβέρνηση να ολοκληρώσει διάφορες εκκρεμότητες, όπως είναι η στελέχωση του υπερταμείου, η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η στελέχωση των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Αφετέρου θα πρέπει να πεισθούν οι αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια και θα απομακρύνεται ο κίνδυνος του Grexit, αφού πρώτα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα με την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).