Επιμένει στη σύσταση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων το υπουργείο Ναυτιλίας

Επιμένει στη σύσταση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων το υπουργείο Ναυτιλίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) προχωράει άμεσα ο υπουργός Nαυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του διοικητή της.

Η νέα διοικητική δομή στο ελληνικό λιμενικό σύστημα έχει υποστεί κριτική για τη σκοπιμότητά της όπως και για τον ρόλο που θα διαδραματίσει αλλά και για τις επιπλέον βαθμίδες γραφειοκρατίας που εκτιμάται ότι μπορεί να συνεπάγεται. Ειδικά, καθώς υπάρχει και λειτουργεί η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η στελέχωση και η πλήρης ενεργοποίηση της οποίας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, σε αντίθεση με τη ΔΑΛ. Σημειώνεται δε ότι εκκρεμεί από τα τέλη Απριλίου υπουργική απόφαση για τη μετάταξη 14 υπαλλήλων στη ΡΑΛ, οι 4 εκ των οποίων αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού Ναυτιλίας (προέρχονται από τον ΟΛΠ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο σκεπτικισμός χρηστών του λιμανιού για τη ΔΑΛ προέρχεται, μεταξύ άλλων, και από την ανησυχία ότι θα πρόκειται για φορέα που de facto θα αλληλοεπικαλύπτεται με άλλα όργανα, όπως τα υπουργεία Oικονομικών, Nαυτιλίας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΛ.

Με βάση όσα έχει δηλώσει ο υπουργός, η μεν Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος θα λειτουργεί ως «οιονεί επιτροπή ανταγωνισμού στα λιμάνια γενικότερα» και ρόλος της θα είναι να «επιλύει διαφορές που έχουν σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και να παρεμβαίνει και κανονιστικά σε έναν βαθμό σε αυτά». Η δε Δημόσια Αρχή Λιμένα «αναλαμβάνει το κανονιστικό πλαίσιο και την τήρησή του».

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται τώρα η «ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του διοικητή της ΔΑΛ». Η προθεσμία γα την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερομένους είναι η 15η Σεπτεμβρίου και τους υποψηφίους θα αξιολογήσει αρχικά τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ως πρόεδρο, τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Η επιτροπή αυτή θα προτείνει με σειρά αξιολόγησης τρεις υποψηφίους στον υπουργό, ο οποίος και θα λάβει, όπως προκύπτει από την πρόσκληση, τις τελικές αποφάσεις.

Ως προσόντα από τους υποψηφίους απαιτούνται να είναι υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή αντίστοιχο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού και «ιδιαίτερη ικανότητα στην άσκηση διευθυντικών καθηκόντων σε υπηρεσίες ή οργανισμούς του Δημοσίου ή επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα», ενώ «συνεκτιμώνται μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της οικονομίας και του δικαίου, καθώς και η ανάλογη εμπειρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή