ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 10% η αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών

katrougalos1--3-thumb-large

Τρόπους προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο καταβολής… μηδενικών επικουρικών συντάξεων τους επόμενους μήνες, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης, αναζητά η κυβέρνηση. 

Η λύση μοιάζει να βρίσκεται στην πρόβλεψη για περισσότερες δόσεις κατά την αναδρομική παρακράτηση  των μειωμένων επικουρικών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο καθώς και στην επιβολή ενός ορίου, 10%, επί της συνολικής παροχής για τον συμψηφισμό των αναδρομικών.

Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι συνταξιούχοι να λάβουν σχεδόν μηδενικές επικουρικές έως το τέλος του χρόνου, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση των δόσεων αλλά και ότι τα αναδρομικά θα ανέρχονται στο 10% της συνολικής παροχής. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν τα αναδρομικά ποσά που θα παρακρατηθούν στους περίπου 240.000 συνταξιούχους των οποίων οι επικουρικές έχουν μειωθεί ή θα μειωθούν.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι λόγω των πολύ υψηλών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική σύνταξη τους επόμενους 3 μήνες.   

Κατρούγκαλος: Μαύρη Προπαγάνδα

Για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.

Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.

Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και για κουκουλοφόρους – όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Για τις οφειλές στα ταμεία είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές.

Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Πάντως, επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια είπε πως αν υπάρξουν άνεργοι – καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ το πρόγραμμά τους- η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Ερωτηθείς σε ποιους σταθμούς είχε εντοπιστεί μαύρη εργασία είπε πως το Σώμα Επιθεωρητών είχε εντοπίσει παραβάσεις στους σταθμούς ΣΚΑΪ και MEGA και πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όταν τα έχει στη διάθεσή του.