Γκρίνια επενδυτών για καθυστερήσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις

Γκρίνια επενδυτών για καθυστερήσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, για πρώτη φορά ίσως αρκετά χρόνια, βρέθηκαν οι εγχώριες τράπεζες στο συνέδριο που διοργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο για τον τραπεζικό κλάδο.

Αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και οι αναλυτές είχαν να ανησυχούν για πολλά άλλα: την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, τις επιπτώσεις του Brexit, το προσφυγικό αλλά και τη γενικότερη πολιτική αστάθεια, καθώς τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία).

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, συζητήθηκαν κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς αποτελούν κρίσιμο μέτωπο για το μέλλον των τραπεζών και ευρύτερα της οικονομίας και συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική των τραπεζών για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Από ορισμένες πλευρές διατυπώθηκαν γκρίνιες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Οι ξένοι υπογράμμισαν ότι οι χρονοτριβές και ο υπερβολικός θόρυβος των επαναλαμβανόμενων «διαπραγματεύσεων» διαβρώνουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που εξακολουθούν να παρακολουθούν την Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονίων και ο πολιτικός κίνδυνος είναι δεδομένα τα τελευταία χρόνια και αποτελούν βασική παράμετρο του «επενδυτικού στοιχήματος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η 1η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015, ωστόσο υπήρξε μια μερική συμφωνία τον… Ιούνιο του 2016, δηλαδή οκτώ μήνες μετά. Η 2η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016 ωστόσο σήμερα, Σεπτέμβριος 2016, βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων προκειμένου να… ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης! Σημειώνεται, πάντως, ότι πλέον οι ξένοι θεσμικοί, που ασχολούνται με την Ελλάδα, είναι ειδικού τύπου, κυρίως hedge funds και άλλα υψηλού επενδυτικού κινδύνου funds.

Επιπλέον, ο αριθμός των ξένων επενδυτών που επενδύουν στη χώρα μας συρρικνώνεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και του πολιτικού κινδύνου. Σήμερα ξένοι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 75%. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα για χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Σε μια συγκυρία που τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα (euribor 1 μήνα -0,372% και του 1 έτους στο -0,051%) το spread του 10ετούς ελληνικού με το γερμανικό βρίσκεται στο 11,25%.

Οι απώλειες των μετοχών των τραπεζών από την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου κυμαίνονται από -15% μέχρι -52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή