Μπλόκο σε δύο από τα τρία μέλη του νέου υπερταμείου

Μπλόκο σε δύο από τα τρία μέλη του νέου υπερταμείου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις στην τοποθέτηση των δύο από τα τρία μέλη που προτείνει η ελληνική πλευρά στη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου εγείρουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως το πρόσωπο της κ. Ολγας Χαρίτου, πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και στο πρόσωπο του μέλους του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργου Σταμπουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι οι τοποθετήσεις, τόσο της κ. Χαρίτου όσο και του κ. Σταμπουλή, δεν εξυπηρετούν κανένα επιχειρησιακό στόχο του νέου Ταμείου. Οι ίδιοι, πέρα από τις κομματικές περγαμηνές, δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η κ. Χαρίτου θεωρείται άτομο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Είναι σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου και στο παρελθόν διετέλεσε αμισθί σύμβουλος του υπουργού Αλ. Φλαμπουράρη. Πέρυσι το καλοκαίρι, η κ. Χαρίτου χαρακτηρίστηκε φαβορί για την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, θέση που τελικά ανέλαβε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ταφύλλης. Ως κομματικό μέλος, η κ. Χαρίτου ήταν μέλος σε αρκετές διακομματικές επιτροπές του κόμματος, ενώ υπήρξε και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Μπλόκο».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σταμπούλης είναι λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα του Παν. Θεσσαλίας και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν εκφράσει ενστάσεις γι’ αυτή την πρόταση τοποθέτησης στο εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταμπουλής μαζί με άλλους 300 πανεπιστημιακούς είχε ταχθεί υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015, ενώ είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυγή».

Η υποψηφιότητα του κ. Ταβλά

Το τρίτο πρόσωπο που προτείνει η ελληνική πλευρά, είναι μέλος του γενικού συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο κ. Γ. Ταβλάς από το 2015 είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής του πανεπιστημίου Leicester. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο ΔΝΤ, στον ΟΟΣΑ ως σύμβουλος και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν αντιτίθενται στην τοποθέτηση του κ. Ταβλά στο Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου, παρόλο που εξετάζουν τυχόν ασυμβίβαστα που μπορεί να προκύψουν μεταξύ της προγενέστερης δραστηριότητάς του με τη νέα θέση στο Εποπτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι το υπερταμείο θα ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή