Τρίτη η Ελλάδα στις δημόσιες δαπάνες στην Ευρωζώνη

Τρίτη η Ελλάδα στις δημόσιες δαπάνες στην Ευρωζώνη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες στην Ευρωζώνη συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να περιορισθεί η σπατάλη, δεδομένων των μεγάλων βαρών χρέους των μελών της.

Ωστόσο, στο ποσοστό των δαπανών (55% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και αυτά αναγκαστικά συγκαταλέγονται στο σκέλος των δαπανών.

Βέβαια, ουδείς αμφισβητεί ότι η χώρα μας σπαταλά τεράστια ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να περιορισθούν σημαντικά για να αποτραπούν οι αυξήσεις φόρων που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το υπόμνημα συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Eurogroup, με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ακολουθούν: Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιρλανδία και Λιθουανία.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την επισκόπηση δαπανών (spending review) σε τρία υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Η εν λόγω εργασία αποτελεί για την κυβέρνηση ένα «μαξιλάρι» ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις που έχει ήδη αποφασίσει. Αν και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος δημοσιονομικός στόχος αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια περιστολής δαπανών χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο. Τα οφέλη θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2018, καθώς η όλη εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και έως τον Ιούνιο του 2017. Γι’ αυτό και το όποιο δημοσιονομικό όφελος προκύψει στο τέλος της διαδικασίας, δεν θα ενσωματώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενδεχομένως στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή