Καθοδικά κινήθηκαν έως τα μέσα της σεζόν τα τουριστικά έσοδα

Καθοδικά κινήθηκαν έως τα μέσα της σεζόν τα τουριστικά έσοδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάθηκαν έως τα μέσα του καλοκαιριού για τη χώρα όλες οι μάχες στο μέτωπο των τουριστικών εσόδων, τα οποία ακολούθησαν καθοδική πορεία. Αντίθετα, αυξημένα ήταν τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισαν από την τουριστική τους δραστηριότητα ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, καθώς αξιοποίησαν στο έπακρο την ασφάλεια που εκπέμπουν ως προορισμοί.

Η Ελλάδα, παρότι εντάσσεται στους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, κατέγραψε απώλειες εσόδων 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση κατά 4,8%, φθάνοντας σε 6,78 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ανησυχητική εξέλιξη σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία του ελληνικού τουρισμού αποτελεί και η πτώση κατά 6,3% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το επτάμηνο και κατά 8,9% για τον Ιούλιο. Η πτώση περιόρισε τη μέση δαπάνη για το επτάμηνο στα 542,1 ευρώ και για τον Ιούλιο στα 597,9 ευρώ.

Εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της χώρας αποδίδουν την πτώση, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος και στην αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε για τη χώρα στις ξένες αγορές. Σε τελευταία του παρέμβαση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτήρισε ανεπαρκέστατη τη διαχείριση του προσφυγικού και πρόσθεσε ότι τα τελευταία επεισόδια στη Λέσβο και στη Χίο δημιουργούν νέες αρνητικές εικόνες, υποσκάπτοντας τις προοπτικές του τουρισμού για το 2017.

Και όλα αυτά, ενώ σε Ισπανία και Κύπρο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήδη έχουν αυξήσει τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία των δύο χωρών. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 7,9%, αγγίζοντας τα 43 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει για το επτάμηνο επιπλέον έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ για την ισπανική οικονομία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τον Ιούλιο τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα 10,2 δισ. ευρώ.

Στην Κύπρο για το εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 13,7% φθάνοντας σε 831,2 εκατ. Τον Ιούνιο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,2% ξεπερνώντας στο σύνολο τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι δύο χώρες κέρδισαν σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων που έχασε η Τουρκία λόγω των φετινών προβλημάτων της με τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις και το επιχειρούμενο πραξικόπημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 36,2% ή κατά 3,79 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή