Αύξηση καταθέσεων 1,3 δισ. τον Αύγουστο λόγω του τουρισμού

Αύξηση καταθέσεων 1,3 δισ. τον Αύγουστο λόγω του τουρισμού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, αλλά και νέα μείωση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 123,9 δισ. ευρώ έναντι 122,6 δισ. ευρώ.

Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο στα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις, που ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η οποία αποδίδεται στα έσοδα από τον τουρισμό. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 269,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα. Συνολικά μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, τα υπόλοιπα στις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα τέλη Αυγούστου σε 133,9 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική, ύψους 904 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο του 2016 ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι 370 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκε και ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης, που υποχώρησε περαιτέρω στο -0,5% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμοφώθηκαν στα 93,8 δισ. ευρώ από 94,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ η χρηματοδότηση των βασικότερων κλάδων της οικονομίας, με αιχμή τη μεταποίηση (-0,4%), εμφάνισαν αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης. Οριακά θετικός ήταν ο ρυθμός χρηματοδότησης κλάδων, όπως το εμπόριο (0,9%) και ο τουρισμός (0,8%), ενώ αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης είχαν η ναυτιλία, οι κατασκευές, ο ασφαλιστικός κλάδος και ο δανεισμός προς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκε τον Αύγουστο στα 92,1 δισ. ευρώ, καθώς η ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 263 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 65,5 δισ. ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια στα 26,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή