Αμετακίνητο το ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις, απομείωση χρέους

Αμετακίνητο το ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις, απομείωση χρέους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέστησε σαφείς τις θέσεις του αναφορικά με την Ελλάδα και τη σύναψη ή μη νέου προγράμματος με τη χώρα: Θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να ληφθούν ισχυρά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον έδειξαν ότι το Ταμείο όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει έναντι των παραπάνω προϋποθέσεων που έχει θέσει, αλλά αντιθέτως αυτές παραμένουν το ίδιο ισχυρές. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον φρόντισε χθες να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διαψεύδοντας τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να συναινεί στην περαιτέρω συμμετοχή του έως το τέλος του έτους.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υποστήριξε πως το ΔΝΤ εργάζεται «μετά επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα», αλλά προσέθεσε πως συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν πρόκειται για «κούρεμα», αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της, όπως δήλωσε και έστειλε μήνυμα προς την Ευρωζώνη (και ιδίως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε) ότι «το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες».

Στην παρούσα φάση, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς την Ευρωζώνη για το θέμα του χρέους. «Εχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους και ζητάει από την Ευρωζώνη:

1. Να προχωρήσει σε «πάγωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να ελεγχθούν οι πληρωμές για τόκους σε βάθος δεκαετιών, αφού θα είναι από τώρα γνωστές. Επίσης, αν «παγώσουν» τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα, η Ελλάδα θα έχει σημαντικό όφελος, αφού τώρα καταβάλλει χαμηλά επιτόκια, αλλά, όταν ξεκινήσει η ανοδική τους πορεία, θα συμπαρασυρθούν αντιστοίχως και οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους.

2. Να αποφασιστεί μια γενναία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν, το Ταμείο έχει ζητήσει η επιμήκυνση να φθάσει ακόμη και στα 40 έτη, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο αποπληρωμής τους, αφού ετησίως το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα θα γίνεται ακόμη μικρότερο.

Στο θέμα που φαίνεται να υπάρχει συναίνεση από το ΔΝΤ είναι αυτό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει εγκαταλείψει το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς αντιλαμβάνεται τον πολιτικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ για να συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Π. Τόμσεν επανέλαβε τις απόψεις του για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στη φορολογία, καθώς και για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα (1,5% του ΑΕΠ, αντί 3,5% του ΑΕΠ) για μετά το 2018. Οσο το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα, οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν ως τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Ωστόσο, θα διατυπώνονται διαρκώς, ενώ, αν τελικά υπογραφεί νέο πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανό να προβληθούν ως προαπαιτούμενα για τη σύναψη του νέου δανείου από το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή