Επιφυλακτικός ο Σταθάκης για χρέος

Επιφυλακτικός ο Σταθάκης για χρέος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα λυθούν όλα τον επόμενο μήνα», είπε χθες στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διεργασίες που με ορίζοντα τον προσεχή Δεκέμβριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναφορικά με μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπό το πρίσμα αυτό, εννόησε πως προσβλέπει σε μια συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, «δείχνοντας» το 2018 και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ως χρόνο λήψης αποφάσεων για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Φραστικά η θέση αυτή μοιάζει να βρίσκεται περισσότερο κοντά στην «εκδοχή» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, που είχε μιλήσει για αποφάσεις το 2018, παρά στα όσα ανέφερε για το ίδιο ζήτημα, στην ίδια υποεπιτροπή πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών: «Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά», είχε χαρακτηριστικά πει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος» για τους επενδυτές με ορίζοντα τουλάχιστον τη δεκαετία. Τούτων δοθέντων, άπαντες στους διαδρόμους μιλούν περί ενός επικείμενου «συμβιβασμού» όχι μόνον μεταξύ των θεσμών (μια και υπάρχει η γνωστή διάσταση απόψεων κυρίως μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ), αλλά και ως προς την προβαλλόμενη κυβερνητική επιχειρηματολογία: Ενας τέτοιος «συμβιβασμός», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα είναι να παρουσιαστεί «τώρα» μια γενικόλογη περιγραφή πιθανών μέτρων που, αν χρειαστεί, θα δρομολογηθούν με το τέλος του προγράμματος.

Στο περιθώριο αυτής της προφανώς κρίσιμης σημασίας πτυχής, μετά τρεις συνεδριάσεις της υποεπιτροπής, φαίνεται να αναπτύσσεται προβληματισμός στον χώρο κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που έχουν προσέλθει ώς τώρα (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης) «προβαίνουν σε μια γενική παρουσίαση του θέματος και δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις ή στόχους, επί των οποίων θα μπορούσε να διερευνηθεί πιθανότητα κοινού βηματισμού και στήριξης εκ μέρους της Ν.Δ».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η παρέμβαση του πρώην υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος αφενός επέμεινε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να εγκλωβίζει την Ελλάδα ως προς τον σχεδιασμό της και πως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική ανάπτυξης, ενώ αφετέρου προειδοποίησε ότι εσφαλμένοι χειρισμοί που θα φέρουν αποφάσεις για απομείωση του χρέους στην εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος θα φέρουν δυσβάσταχτα μέτρα, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα νέο σκληρότατο μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή