ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

apaisiodoxoi-oi-symvoyloi-manatzment-2156189

Επιδείνωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά οικονομικά μεγέθη καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος του ισοζυγίου θετικών – αρνητικών απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη (ρυθμός μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές και ρυθμός μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών) διαμορφώθηκε σε -9,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι -4,6% στο β΄ τρίμηνο του 2016 και -6,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των συμβούλων μάνατζμεντ αφορούν το επόμενο δωδεκάμηνο και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη, η επιδείνωσή του οφείλεται πρωτίστως στη χειροτέρευση των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, με τον σχετικό υποδείκτη να διαμορφώνεται σε -26% έναντι -8,3% το β΄ τρίμηνο του 2016 και -18,8% το γ΄ τρίμηνο του 2015.

Εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση μάλιστα με το προηγούμενο τρίμηνο είναι και οι προσδοκίες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το ισοζύγιο αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας στον συγκεκριμένο υποδείκτη διευρύνθηκε στο -20% από -4,2% το β΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη την οποία ο ΣΕΣΜΑ αποδίδει και στην καθυστέρηση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.