ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερη προσωρινή σύνταξη για «παλαιούς» ασφαλισμένους

ypsiloteri-prosorini-syntaxi-gia-palaioys-asfalismenoys-2156818

Αυξημένη θα είναι η προσωρινή σύνταξη που θα λάβουν δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και συμβολαιογράφοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016). Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ορίζεται ότι οι πρόσθετες εισφορές που καταβάλλουν οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» του ΕΤΑΑ (έναρξη εργασιακού βίου πριν από την 1/1/1993) συνεκτιμώνται για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό συνυπολογίζονται οι εξής εισφορές:

• Η πρόσθετη εισφορά 13,87 ευρώ τον μήνα που πληρώνουν από 1/7/2011 οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (πρωτοασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (δεν θα συνυπολογίζεται για όσους έχουν εξαιρεθεί).

• Οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από εμμίσθους στον ιδιωτικό τομέα για δώρα εορτών και επίδομα αδείας (ισχύει για όσους το τελευταίο 12μηνο είχαν ασφάλιση μισθωτού).

• Η πρόσθετη εισφορά για την ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ (2% επί της 1ης κλάσης) και τον κλάδο μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ (1% επί της 1ης κλάσης) που έχουν καταβληθεί έως τα τέλη του 2015, μια και καταργήθηκαν αναδρομικά από 1/1/2016. Η σχετική προσαύξηση αφορά αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του 2016.

Αντίθετα, δεν συνυπολογίζεται η εισφορά των 10 ευρώ που καταβάλλεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τους αυτοαπασχολουμένους του ΟΑΕΔ. Αν το τελευταίο 12μηνο ασφάλισης ο ασφαλισμένος ήταν και μισθωτός και ελευθεροεπαγγελματίας, προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται ως το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για τον χρόνο ελεύθερου επαγγελματία.