ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις χρησιμοποιούν «αχυρανθρώπους» για να εισφοροδιαφύγουν

epicheiriseis-chrisimopoioyn-achyranthropoys-gia-na-eisforodiafygoyn-2157619

Ασυνήθιστες, νόμιμες αλλά και ευφάνταστες πρακτικές για να εισφοροδιαφεύγουν υιοθετούν ελληνικές επιχειρήσεις  όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κατέθεσε ο υφυπουργος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

Ο κ. Πετρόπουλος παραθέτει πλήθος ευφάνταστων πρακτικών που έχουν υιοθετήσει κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρίες με στόχο την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων οφειλών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι οι επιτήδειοι αναθέτουν θέσεις ευθύνης σε πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν έχουν ουδεμία σχέση με την εταιρεία. Για παράδειγμα στις κεφαλαιουχικές εταιρίες σε υπερήλικα άτομα όπως μικροσυνταξιούχους χωρίς οικονομική επιφάνεια συνήθως συγγενείς του επιχειρηματία, οικονομικούς μετανάστες που δηλώνουν ως τόπο κατοικίας την έδρα της εταιρίας, κατοίκους του εξωτερικού χωρίς περιουσία και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, υπαλλήλους της εταιρίας χωρίς εμπειρία ή νεαρά άτομα που δεν δικαιολογείται να βρίσκονται σε θέση ευθύνης.

Πρωταθλητές στην απάτη αυτή αναδεικνύονται κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρίες security και καθαρισμού. Αυτό, δε, που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συστήνονται και κινούνται εντός του πλαισίου που έχει θεσπιστεί για την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πράγμα που δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους.