Μειωμένη η χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων

Μειωμένη η χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά χαμηλό επίπεδο παραμένει η χρηματοδότηση στην αγορά ακινήτων αναφέρουν στελέχη της KMPG, με αφορμή σχετική έρευνα για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Χάρης Συρούνης, γενικός διευθυντής στο τμήμα Ελεγκτικών Υπηρεσιών της εταιρείας συμβούλων, επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται φέτος μέσα στο δείγμα των χωρών της έρευνας, ωστόσο διαπιστώνουμε, μιλώντας με τραπεζικά στελέχη, πως οι τράπεζες έχουν μειώσει αισθητά τη χρηματοδότησή τους στην αγορά των ακινήτων. Η πτώση της αξίας των ακινήτων, η υψηλή φορολογία, η παρατεταμένη ύφεση και η μεγάλη προσφορά ακινήτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, αποτελούν τους κυριότερους λόγους. Στον αντίποδα, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προτείνοντας λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες, χαμηλές σε σύγκριση με το παρελθόν, αξίες των ακινήτων».

Σε διεθνές επίπεδο, η μελέτη της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου 100 τραπεζών από 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώνει ότι παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, κάποιες τράπεζες είναι ακόμα επιφυλακτικές στο να δανείζουν χρήματα για επενδύσεις σε ακίνητα σε αγορές στις οποίες παρουσιάζονται πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, 75% των συμμετεχόντων απαντούν ότι το επίπεδο του ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση ακινήτων είτε έχει παραμείνει σταθερό είτε έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οπως προκύπτει από τη μελέτη, οι επενδύσεις σε ακίνητα κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 107,5 δισ., μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μάλιστα, η μείωση αυτή καταγράφεται παρά τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές –μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%– και χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρώπη, παρά το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων της ΕΚΤ και παρά τα χαμηλά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή