Τα επόμενα βήματα για την αγορά διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων

Τα επόμενα βήματα για την αγορά διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως συστατικό στοιχείο για την ανάκαμψη της οικονομίας χαρακτήρισε την προσπάθεια απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χθες, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, που θωρακίζει σύμφωνα με τον ίδιο μέσω του νόμου Κατσέλη την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δύο τρίτα των δανειοληπτών.

Οι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες αφορούν τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση και πώληση «κόκκινων» δανείων, την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας που θα αναλάβει την ενημέρωση των δανειοληπτών και τέλος τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο.

Εντούτοις, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις, η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προσκρούει στην πράξη σε δεκάδες προβλήματα που παρεμποδίζουν τις τράπεζες στην ενεργή αντιμετώπιση του προβλήματος και θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019.

Σημαντικό πρόβλημα, μεταξύ άλλων, αποτελεί η επιχείρηση αναστολής των πλειστηριασμών που παρατηρείται μέσα από τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στα Πρωτοδικεία και οι οποίες έχουν οδηγήσει τους συμβολαιογράφους σε αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή απαξίωσης του εργαλείου των πλειστηριασμών, που θέτει στο απυρόβλητο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, έχουν εισηγηθεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων. Παρά την αποχή των συμβολαιογράφων, οι αναγγελθέντες πλειστηριασμοί αυξάνονται μέρα με τη μέρα και μέχρι χθες είχαν φτάσει τους 944 από 860 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στο σύστημα, αλλά όπως επισημαίνουν απαιτούν χρόνο, αλλά κυρίως πολιτική βούληση, η οποία προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

Σημαντικά είναι επίσης τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς το βαρύ θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί περιορίζει τον τρόπο λειτουργίας και δραστηριοποίησής τους, με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στη χορήγηση των πρώτων αδειών, παρά το γεγονός ότι πέντε εταιρείες έχουν επισήμως υποβάλει αίτημα.

Προβληματική είναι σύμφωνα με τις τράπεζες και η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, που συντηρεί πλήθος καταχρηστικών συμπεριφορών και πρακτικών από οφειλέτες που επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή