Αποψη: Το επάγγελμα του μηχανικού στο νέο οικονομικό περιβάλλον

Αποψη: Το επάγγελμα του μηχανικού στο νέο οικονομικό περιβάλλον

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δέκα χρόνια οι Ελληνες μηχανικοί βρίσκονταν στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, με παρουσία σε πάνω από 80 τομείς.

Η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των κατασκευών στην ελληνική οικονομία το 2006 είχε διαμορφωθεί στο 22,5 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ), ενώ παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση (μείωση έως 80%) που είχε σε αυτόν η κρίση το 2013, διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ (περίπου 4% του ΑΕΠ).

Σημαντική ήταν η επίπτωση της απαξίωσης του κλάδου στην απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων και επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε το 2013 σε 287 χιλιάδες άτομα (8,7% της συνολικής απασχόλησης) από 589 χιλιάδες άτομα το 2008 (13% της συνολικής απασχόλησης).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% της ύφεσης από το 2008 έως το 2013 συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, και τα 0,4 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Αντίστοιχα, για κάθε ένα εκατ. ευρώ αξία που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, εκ των οποίων οι 13 θέσεις δημιουργούνται στον κλάδο κατασκευών.

Για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο των κατασκευών στηρίζονται συνολικά τρεις θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο τερματισμός της κρίσης στην Ελλάδα θα έρθει μόνο μέσω της στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου και τη στήριξη του Ελληνα μηχανικού.

Αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέζουν οι εκπρόσωποι των μηχανικών, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η κρίση άλλαξε πολλά. Και για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 20 Νοεμβρίου αποτελούν ορόσημο για το Επιμελητήριο.

Το 2013 ορισμένοι από εμάς ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και παράλληλα τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή προς την ουσιαστική και αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και να εντείνει την καθημερινή έμπρακτη υποστήριξή τους.

Η συζήτηση αλλά και η επίλυση του ασφαλιστικού αποτελεί ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Ελληνα μηχανικό και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με στόχο την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, τη σύνδεσή της με την απασχόληση και την εφαρμογή ενός δίκαιου ανταποδοτικού μοντέλου ενάντια στην αναδιανεμητική φιλοσοφία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, ενώ απαιτείται η διασφάλιση της μεγάλης επένδυσης των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής μέσω τεχνοκρατικής και αποτελεσματικής στελέχωσης της τράπεζας.

* Ο κ. Νίκος Μήλης είναι πολιτικός μηχανικός και πρώτος αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή