Επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2017 «βλέπουν» δύο Ελληνες τραπεζίτες

Επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2017 «βλέπουν» δύο Ελληνες τραπεζίτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισαν σε συνεντεύξεις τους στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η εγχώρια οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και εκτίμησε ότι το 2017 η χώρα θα επιστρέψει σε θετική τροχιά, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,6% με 2,7%. Οπως σημείωσε πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί μια μεγάλη σε διάρκεια ύφεση που έχει συμπιέσει την οικονομία και πλέον υπάρχει μεγάλη ενέργεια που έχει συσσωρευθεί στην οικονομία και η οποία μπορεί να απελευθερωθεί οδηγώντας σε ισχυρή ανάκαμψη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής υπογράμμισε ότι η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ορόσημο, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας.

Ο νέος πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε στο Bloomberg ότι ο βαθμός επιτυχίας στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμα και αν μια τράπεζα χρησιμοποιεί το καλύτερο και πιο καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν η ελληνική οικονομία δεν τα πάει καλά, δεν θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Το κρίσιμο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, είναι η πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Πειραιώς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι βρίσκεται εντός τροχιάς για την επίτευξη των σχετικών στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η διοίκηση έναντι των εποπτικών αρχών. «Αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν οριστεί από την κεντρική τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε ορίζοντα τριετίας».

Για το φλέγον ζήτημα των διοικητικών αλλαγών σχολίασε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει καθήκον να διασφαλίσει την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας σημείωσε ότι έχει περιγραφεί στον SSM.

Τέλος, σχολιάζοντας την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, εξέλιξη που θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την ύφεση καθώς και την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή