ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Nα προσδιοριστεί τώρα το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους»

stoyrnaras-na-prosdioristei-tora-to-synolo-ton-metron-elafrynsis-chreoys-2164354

Τον άμεσο προσδιορισμό όλων των μέτρων για το χρέος (βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων), ταυτόχρονα με τη θέσπιση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων κατά 20 χρόνια. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές επιλογές στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Eurogroup», υποστηρίζει αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτει: «Μια τέτοια επιλογή, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για ένα διάστημα περίπου 20 ετών και μια 20χρονη περίοδος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, που αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποιούνται σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει την αντίθεσή του με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι μια ελάφρυνση χρέους εδώ και τώρα θα αποθάρρυνε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα. «Οχι, αυτό είναι μια ακραία ερμηνεία του λεγόμενου ηθικού κινδύνου», αναφέρει και σημειώνει πως «στο τέλος, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ο προσδιορισμός όλων των μέτρων – βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Βάσει της συμφωνίας, τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος».

Εξηγεί, δε, ότι η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία τώρα για δύο λόγους:

• Γιατί οι αγορές χρειάζονται διαύγεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους πριν από την πλήρη έξοδο της Ελλάδας σε αυτές (σ.σ. στις αγορές).

• Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζονται αυτήν την πληροφορία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους.