Πολιτική δέσμευση ζητεί η ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE

Πολιτική δέσμευση ζητεί η ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφελος της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, έως το 2060, θα έχουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν χθες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ. Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την «πόρτα» της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΕΚΤ θέλει και κάποιου είδους δέσμευση από το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που κατάρτισε ο ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προβλέπει ότι το όφελος θα ανέλθει στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και για να ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν ως εξής:

• Επιμήκυνση στα 32,5 έτη από 28,3 έτη που είναι σήμερα τού χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων που έχει διαθέσει ο EFSF στην Ελλάδα.

• Μετατροπή των επιτοκίων μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα αφορούν:

• Στα ομόλογα του EFSF που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Πρόκειται για ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανταλλαχθούν με νέους 30ετείς τίτλους που θα έχουν σταθερό επιτόκιο.

• Σε μέρος των δανείων που έχει διαθέσει ο ESM στην Ελλάδα. Μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της ανταλλαγής επιτοκίων (swaps), η Ελλάδα θα καταβάλει για μέρος των ευρωπαϊκών δανείων σταθερό επιτόκιο, αντί του σημερινού κυμαινόμενου.

• Στην ύπαρξη σταθερού επιτοκίου για μέρος των δανείων που αναμένεται να εκταμιεύσει ο ESM προς την Ελλάδα έως το τέλος του προγράμματος. Συνολικά, τα κεφάλαια που έχουν συμφωνηθεί να διατεθούν στην Ελλάδα από τώρα έως και τα μέσα του 2018 ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ (υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των επόμενων αξιολογήσεων του προγράμματος). Από το ποσό αυτό αναμένεται κάποιο μέρος των δανείων να έχει σταθερό επιτόκιο.

• Κατάργηση της «ποινής» που είχε αποφασιστεί να επιβληθεί στο επιτόκιο που θα καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε, ώστε να εκπονήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων το 2012. Η «ποινή» αυτή έχει συμφωνηθεί στο 2% και δεν θα καταβληθεί το 2017. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το μέτρο αυτό θα έχει κόστος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και είναι το μοναδικό που καλούνται να διαχειριστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Οποιοδήποτε άλλο κόστος προκύψει από τις παραπάνω πράξεις που θα γίνουν για την ανταλλαγή των επιτοκίων και των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, θα το καλύψει η Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή