Τροπολογία για εφάπαξ παροχή σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους

Τροπολογία για εφάπαξ παροχή σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ, η έκτακτη εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η διανομή θα γίνει με βάση τις καταστάσεις Δεκεμβρίου, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα επιδοτηθεί για τον σκοπό αυτό, με περίπου 617 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την τροπολογία, το ποσό των 850 ευρώ αφορά το άθροισμα των συντάξεων όπως διαμορφώθηκε μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης. Το ύψος της επιδότησης δε, καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο, το συνολικό άθροισμα των συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά, η παροχή καθορίζεται στα 300 ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί αν για παράδειγμα το επίδομα θα δοθεί και στους δικαιούχους προσωρινών συντάξεων ή όχι.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, πάντως, επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων εμπίπτει στο αφορολόγητο όριο. Γι’ αυτούς, ο υπολογισμός του έκτακτου βοηθήματος θα γίνει στα καθαρά ποσά που λαμβάνουν. Στην πράξη, όσοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων έως περίπου 712 ευρώ τον μήνα δικαιούνται σίγουρα το επίδομα. Αντίστοιχα, γι’ αυτούς που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, η χορήγηση της έκτακτης παροχής θα γίνει σε συντάξεις έως περίπου 820 ευρώ.

­Συνεπώς, όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων από 821 ευρώ και πάνω, χάνουν τα 300 ευρώ του βοηθήματος. Από την έκτακτη ενίσχυση, κυρίως ωφελημένοι θα είναι οι δικαιούχοι σύνταξης του ΟΓΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν μόνο οργανικό ποσό (κάτω των 67), του ΟΑΕΕ όπως επίσης και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, χήρες/χήροι με μόνο συνταξιοδοτικό εισόδημα τη σύνταξη του συζύγου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή