ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις σταθεροποίησης τιμών εμφανίζει η αγορά των ακινήτων

endeixeis-statheropoiisis-timon-emfanizei-i-agora-ton-akiniton-2166156

Τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της μέχρι σήμερα πτωτικής πορείας της αγοράς ακινήτων καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με τη χθεσινή της ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Σε αυτή εκφράζεται η άποψη ότι παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών αναμένεται, τελικά, να επηρεαστεί και από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει μία σειρά από χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αναστρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές προσδοκίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των τουριστικών ακινήτων (ξενοδοχεία, θέρετρα, κατοικίες), αλλά και εκείνος των επαγγελματικών ακινήτων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τα μελλοντικά στηρίγματα της αγοράς, τοποθετώντας την σε τροχιά ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση της οριστικής σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος, αλλά και εφόσον πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων, «ώστε να αναδειχθούν και να γίνουν πραγματικά ελκυστικές οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα», επισημαίνει η ΤτΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των κατοικιών πανελλαδικά έχουν υποχωρήσει κατά 41,7% από το τέλος του 2008 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2016, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στην Αθήνα η κάμψη έχει αγγίξει το 43,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αξίες έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως του 45,6%.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι υψηλές αποδόσεις και οι χαμηλές τιμές τα έχουν καταστήσει ελκυστικά.