Moody’s: Πιστωτικά αρνητική η κόντρα Αθήνας – πιστωτών

Moody’s: Πιστωτικά αρνητική η κόντρα Αθήνας – πιστωτών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αντανακλά η απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως αναφέρει η Moody’s. Προβαίνει μάλιστα στην εκτίμηση ότι πιθανότατα θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η διάθεση περίπου 6,1 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια του report η Moody's χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως πιστωτικά αρνητική (credit negative) και σημειώνει ότι αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Εξάλλου, εκτιμά ότι η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα, που η Moody’s αναμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση. Στην καθυστέρηση σε ότι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να συμβάλουν σύμφωνα με τη Moody's και οι κάλπες σε χώρες-κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αναφορά γίνεται και στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.

Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνεται επίσης.

Στα εμπόδια, η Moody’s περιλαμβάνει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, την αδυναμία των θεσμών στην χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και η εκλογή προέδρου για το 2020, το ρίσκο πρόωρων εκλογών παραμένει, εκτιμά.

Ωστόσο, κατά τη Moody’s, το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι εντέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή