«Πάγωμα» των μέτρων για χρέος θα καθυστερήσει την ένταξη στο QE

«Πάγωμα» των μέτρων για χρέος θα καθυστερήσει την ένταξη στο QE

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση της αβεβαιότητας και επιπλέον εμπόδια στον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι οι δύο σημαντικότερες επιπτώσεις από μια απόφαση για αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) για να εξετάσει το πακέτο παροχών της κυβέρνησης, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπερισχύσει η άποψη για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία εγκρίθηκαν από το Eurogroup της 5ης Mαΐου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Αθήνα θα κληθεί να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν θα υπαναχωρήσει στα μέτρα που έχει ανακοινώσει, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που θα προκαλέσει η αντίδραση των δανειστών. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις από μια αρνητική απόφαση για την ελληνική οικονομία θα είναι:

• Ενταση της αβεβαιότητας. Ηδη, από την πρώτη στιγμή που οι δανειστές αντέδρασαν αρνητικά στις παροχές της κυβέρνησης (με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), οι αγορές έδειξαν πως έλαβαν το μήνυμα. Aμέσως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία που κατέγραφαν ενόψει μιας καλής απόφασης για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που το EWG αποφασίσει σήμερα το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τότε είναι βέβαιο πως η κατάσταση στην αγορά θα παγιωθεί και οι επενδυτές θα είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί στις αποφάσεις τους έως ότου οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την Ελλάδα.

• Εμπόδια για ένταξη στο QE. Η μη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα θέσει επιπλέον εμπόδια στην ΕΚΤ για να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, βασική προϋπόθεση είναι η έναρξη υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων και οποιαδήποτε αναβολή τους θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές είναι η χθεσινή ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που χαρακτήρισε τη νέα διαμάχη Αθήνας – δανειστών «πιστωτικά αρνητικό γεγονός». Οπως αναφέρει, υπάρχει αναζωπύρωση των εντάσεων με τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ. Μια καθυστέρηση, που –κατά τον οίκο– αυξάνει τους κινδύνους οι πληρωμές των ομολογιούχων τον Ιούλιο του 2017 να χαθούν.

«Το “πάγωμα” των μέτρων ανακούφισης του ESM δείχνει σκλήρυνση των θέσεων και πάλι από την πλευρά των πιστωτών προς την Ελλάδα, κάτι που περιμένουμε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος», σημειώνει η Moody’s και προσθέτει πως «η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη και το εκλογικό ημερολόγιο βασικών Ευρωπαίων πιστωτών, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία, αναμένεται να περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψουν μια γρήγορη απόφαση. Επιπλέον, οι εντάσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης αναζωπυρωθεί». Δεν αποκλείει, δε, και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και εκτιμά ότι τελικά θα υπάρξει «σταδιακή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή