Η Αθήνα ανησυχεί για τις εξελίξεις

Η Αθήνα ανησυχεί για τις εξελίξεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταδίκη της κ. Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις Ελλάδας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Εκπρόσωποι του Ταμείου βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Εχοντας, μάλιστα, καταστήσει σαφές ότι για να συμβεί το τελευταίο θα πρέπει να ικανοποιηθούν πλήρως οι όροι που έχει θέσει για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός και αναμένουν τις εξελίξεις με αγωνία, καθώς πιθανή απομάκρυνση της κ. Λαγκάρντ από τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου εκτιμάται ως αρνητικό γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία μετά τις χθεσινές εξελίξεις για τους εξής λόγους:

1. Ανεξαρτήτως του εάν θα παραμείνει ή όχι στη θέση της η κ. Λαγκάρντ, η χθεσινή δικαστική απόφαση δημιουργεί αναταραχή στο εσωτερικό του Ταμείου και κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι το οποίο συνεπακολούθως εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που ήδη τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά.

2. Η κ. Λαγκάρντ είναι ένα πρόσωπο το οποίο η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να δει να αποχωρεί από το Ταμείο. Και αυτό γιατί:

• Η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πολύ καλή γνώση της ελληνικής κρίσης, αφού πριν από τα σημερινά της καθήκοντα είχε εμπλακεί στη διαχείριση της κρίσης ως υπουργός Οικονομικών. Τέτοια εμπειρία και κατανόηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία είναι δύσκολο να έχει το πρόσωπο που θα τη διαδεχτεί, σε περίπτωση απομάκρυνσής της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

• Ανέκαθεν ήταν ένα πρόσωπο που τηρούσε ήπια στάση και υποστήριζε την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, επιδιώκοντας συμβιβαστικές λύσεις. Υπενθυμίζεται πως παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις, στο εσωτερικό του Ταμείου επικρατούν δύο διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση. Αρκετά στελέχη θεωρούν ότι το Ταμείο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την παραμονή του. Εως τώρα, η κ. Λαγκάρντ λειτουργούσε εξισορροπητικά και συνήθως προς όφελος των ελληνικών θέσεων.

3. Είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει η ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, τις ισορροπίες στο ΔΝΤ. Στην Αθήνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Τραμπ να επιλέξει μία πιο αυστηρή στρατηγική απέναντι στην ελληνική υπόθεση, δημιουργώντας νέα προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται αυτή την περίοδο. Και κατ’ επέκταση, νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους.

Στάση αναμονής

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το μέλλον της κ. Λαγκάρντ στο Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των διαδικασιών του ΔΝΤ, αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η επικεφαλής του Ταμείου θα αποχωρήσει από τη θέση της. Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο παρατηρούν τις εξελίξεις, τηρώντας στάση αναμονής, για να καθορίσουν τη στάση τους όταν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή