Υψηλότερο πλεόνασμα για το 2016 ζητούν μετά τις παροχές οι θεσμοί

Υψηλότερο πλεόνασμα για το 2016 ζητούν μετά τις παροχές οι θεσμοί

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζουν τον πήχυ για την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί και ζητούν να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου.

Ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μέχρι τότε θα υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει.

Επί της ουσίας, έλεγαν, πρόκειται για μια διαδικασία «συνδιαμόρφωσης ενός κειμένου» με τους θεσμούς. Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αλληλογραφία και ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Ομως, για να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, είναι βέβαιο πως απαιτούνται αρκετές ημέρες και αναμένεται να συμβεί στις αρχές του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το EWG που συνεδρίασε την Τρίτη έχει ήδη δώσει οδηγίες προς Αθήνα και θεσμούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και έχει ενημερώσει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο EWG που είναι για τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι:

• Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

• Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.

• Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η υλοποίησή τους θα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πέραν αυτού, όμως, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, λόγω εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο. Αντιθέτως, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για διάφορα θέματα της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, τότε το EWG θα αποφασίσει και το εάν συντρέχει λόγος να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για διαβουλεύσεις έως τις 23 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρώτο Eurogroup του 2017, αλλά αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ζητήματος με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από το 2019 και μετά, το θέμα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή