Ντ. Μπακογιάννη: «Κάτω από τη βάση στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ»

Ντ. Μπακογιάννη: «Κάτω από τη βάση στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετεξεταστέα χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α΄ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ, η επικεφαλής τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει σε δήλωσή της ότι «στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2017, που ψηφίστηκε μόλις πριν από έναν μήνα, αναφέρεται πως για το 2016 ο ετήσιος στόχος δαπανών για το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχεται σε 2,28 δισ. ευρώ σε όρους ενωσιακής συνδρομής». Εντούτοις, στο δελτίο Τύπου του υπουργείου πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως ο στόχος του 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου 2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανήλθε σε 1,61 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, το συμπέρασμα είναι ότι όχι μόνο δεν υπερκαλύφθηκε ο στόχος της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως είναι 29,4% χαμηλότερος από τον αρχικό σχεδιασμό. «Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με θράσος προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα. Πανηγυρίζει για την πολύ υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεχνώντας πως ήδη τον Δεκέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Ν.Δ., η απορροφητικότητα άγγιζε το 90%, το δε ΕΣΠΑ 2014-2020 σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε εγκρίνει τα 17 επιχειρησιακά προγράμματα», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, για το ΠΔΕ του προηγούμενου έτους στο τέλος του 2016 υπερδιπλασιάστηκε (κατά 140%) η χρηματοδότηση του εθνικού ΠΔΕ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή