Προς νέες προσφυγές για τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Προς νέες προσφυγές για τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για προσφυγή κατά του νόμου 4177/2013 σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει πιθανώς η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο δεν αποκλείει ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ολες οι πλευρές, πάντως, θα λάβουν τις αποφάσεις τους αφού μελετήσουν το πλήρες κείμενο της απόφασης. «Η απόφαση του ΣτΕ συνιστά πρόκριμα και για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει τις αγωνιστικές και νομικές μορφές του αγώνα της αφού μελετήσει την απόφαση. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) δηλώνει ότι «θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ και θα καθορίσει της στρατηγική της και τη δράση της για το επόμενο πολύ κρίσιμο διάστημα», ενώ σε άλλο σημείο κάνει λόγο για αποτυχία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο.

«Η απόφαση του ΣτΕ ξεκαθαρίζει σε σημαντικό βαθμό το τοπίο. Θα αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε εάν και ποιες αλλαγές χρειάζονται», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αν. Παπαδεράκης. Στις προθέσεις του υπουργείου, προ της έκδοσης της απόφασης, ήταν ο επανακαθορισμός των κριτηρίων χαρακτηρισμού των τουριστικών περιοχών. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει, όπως επίσης και να υπάρξει μια περαιτέρω αποκέντρωση της λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό όχι τον νόμο 4177/2013, αλλά την απόφαση Κ1-1119/07-07-2014 του Γ. Γιακουμάτου. Η επίμαχη απόφαση προέβλεπε ότι σε δέκα περιοχές της χώρας (που βρίσκονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου) επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Ο νόμος 4177/2013 από την άλλη προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη επιτρέπεται να ανοίγουν και άλλες Κυριακές τα μικρά καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή