Νέα μείωση χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα

Νέα μείωση χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση και η συνεχιζόμενη πίεση, ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώνεται στη μείωση των χορηγήσεων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον περασμένο Δεκέμβριο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον Νοέμβριο. Θετική ήταν η εικόνα για τις επιχειρήσεις, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε οριακά αρνητικά (-0,1%). Τουρισμός και εμπόριο είχαν τον μεγαλύτερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, με +2,3% και +1,6% αντίστοιχα, ενώ στη βιομηχανία καταγράφηκε συρρίκνωση χορηγήσεων με -1,5%.

Σε ό,τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι -13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% (από -2,1% τον Νοέμβριο).

Εντονα αρνητική ήταν η εικόνα για τα νοικοκυριά. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2016 διαμορφώθηκε σε -157 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 208 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα στεγαστικά δάνεια η πιστωτική συρρίκνωση ανήλθε στο -3,5%, ενώ στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται μικρή υποχώρηση κατά 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή