Στοίχημα για τη φετινή τουριστική σεζόν η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Στοίχημα για τη φετινή τουριστική σεζόν η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 είναι να υπερκαλυφθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά την περυσινή σεζόν, αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από την εξέλιξη των προκρατήσεων δείχνουν ότι αν δεν συμβούν ανατροπές στην πορεία της σεζόν, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει επιπλέον 2 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών. Ωστόσο, σημειώνει, δεν πρέπει να αναφέρονται υπερβολές για ρεκόρ 30 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν για να λάβει σάρκα και οστά ο ικανοποιητικός ρυθμός των προκρατήσεων για τη φετινή σεζόν και σε επίπεδο αφίξεων. Ως εμπόδια ή πιθανούς ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων απαριθμεί την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, την υπερφορολόγηση και τη μη αντιμετώπιση του θέματος των αφορολόγητων «γκρίζων» μισθώσεων σε ακίνητα.

Το θέμα της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΤΕ σε μία προσπάθεια ενημέρωσης για τον τρόπο που συγκεντρώνονται τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό και τα τουριστικά έσοδα, θα γνωστοποιήσει το επόμενο διάστημα μια σειρά στοιχείων για το συγκεκριμένο θέμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία της Ερευνας Συνόρων της ΤτΕ έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έρευνα είναι δειγματοληπτική (45.000 ερωτηματολόγια ανά έτος για την κατάρτιση της ταξιδιωτικής δαπάνης «μη κατοίκων») και πραγματοποιείται στα σημεία εξόδου από τη χώρα, ώστε οι ερωτώμενοι να δώσουν εκτίμηση της συνολικής δαπάνης τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας.

Το δείγμα της αποτελείται από «μη κατοίκους» που δεν διέρχονται (transit) την Ελλάδα, μπορεί όμως και να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς διανυκτέρευση, π.χ. για ψώνια ή για επαγγελματικό σκοπό. Κατά την πληροφόρηση του ΣΕΤΕ, οι ερωτώμενοι δεν είναι απαραίτητα τουρίστες, αλλά μπορεί να είναι και ταξιδιώτες, π.χ. οδηγοί φορτηγών. Ακόμη, ως «μη κάτοικος» θεωρείται και ο Ελληνας υπήκοος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, ενώ αντίθετα αλλοδαπός μετανάστης στην Ελλάδα θεωρείται «κάτοικος» και δεν συμμετέχει στην έρευνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤτΕ προς τον ΣΕΤΕ, στα περίπου 15 χρόνια που διεξάγεται η Ερευνα Συνόρων δεν έχουν προκύψει ενδείξεις λανθασμένης εκτίμησης. Επίσης, η Ερευνα Συνόρων έχει σχεδιασθεί για να μετρά συνολικές ροές επισκεπτών και δαπανών και όχι ανά χώρα προέλευσης. Η ΤτΕ προχωράει σε διάφορους ελέγχους και συγκρίσεις εκτιμήσεων με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η δαπάνη των Γερμανών ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα βάσει στοιχείων της Ερευνας Συνόρων συγκρίνεται με τη δαπάνη των Γερμανών ταξιδιωτών που φεύγουν από τη χώρα τους με προορισμό την Ελλάδα, βάσει στοιχείων που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εκτός από το 2016 που κατεγράφη μείωση εσόδων και αύξηση αφίξεων, αναντιστοιχία των εν λόγω μεγεθών καταγράφηκε και τα έτη 2007, 2010 και 2012. Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι λανθασμένα συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν μόνο αν γίνει «τυφλή» ανάγνωση των στοιχείων λόγω χρήσης διαφορετικών πηγών. Για παράδειγμα τονίζει ότι μπορεί να αναφερθεί αύξηση αεροπορικών αφίξεων, που όμως δεν οφείλεται σε αύξηση του τουριστικού ρεύματος αλλά στον αυξημένο αριθμό κατοίκων Ελλάδας, που αξιοποιούν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας και φθηνά στο εξωτερικό με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Αυτό θα γίνει εάν χρησιμοποιηθούν στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς η ΥΠΑ καταγράφει αφικνούμενους επιβάτες ανεξαρτήτως κατοικίας. Ομως, στα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων δεν θα αποτυπωθεί η εν λόγω αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό από τους Ελληνες κατοίκους της χώρας, οι οποίοι επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή