Γ. Στουρνάρας: Ελλοχεύει πλήθος αβεβαιοτήτων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Γ. Στουρνάρας: Ελλοχεύει πλήθος αβεβαιοτήτων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνάπτυξη της οικονομίας κατά 2,5% φέτος υπό προϋποθέσεις, προβλέπει η Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσίασε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.

Με βάση τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θεωρείται επιτεύξιμος.

Εάν όμως δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας.

«Η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η αβεβαιότητα θα οξυνθεί αν τελικώς δεν καταστεί δυνατή η συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ αν παραταθεί θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, όπως τόνισε.

«Ανακύπτουν κίνδυνοι και από τις καθυστερήσεις και την αναβλητικότητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί ή από τις στρεβλώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού που ενδέχεται να πλήξουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας», αναφέρει η έκθεση.

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι μία λύση είναι εφικτή εάν και οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Οι επιδόσεις του 2016 αποκαλύπτουν τις προοπτικές της οικονομίας» έσπευσε να προσθέσει και στο ίδιο πλαίσιο, εκτίμησε ότι το 2017, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,5%. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ για το τρέχον έτος, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, διαβεβαίωσε ότι οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν το 2015, αποκλιμακώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2016.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι η μείωση τους αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός της μείωσης τους στα 106,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2016, από 107,6 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι εκκρεμότητες στη νομοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών (εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών, κ.α). σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που συνδέεται με την αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Παρά τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016, φαίνεται ότι τον πρώτο μήνα του 2017 υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ακόμα ότι το σοβαρότερο από τα εμπόδια που πρέπει να αρθεί σταδιακά είναι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2016 κατά κύριο λόγο προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

Όπως ανέφερε, το ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή