Η Ελλάδα, τέταρτη στον δείκτη οικονομικής μιζέριας

Η Ελλάδα, τέταρτη στον δείκτη οικονομικής μιζέριας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βενεζουέλα παραμένει στην κορυφή του δείκτη οικονομικής δυστυχίας του Bloomberg. Η Ελλάδα βρίσκεται και το 2017 στην 4η θέση, όπως και το 2016, ενώ η Ισπανία υποχώρησε στην 6η θέση από την 5η το 2016. Το Bloomberg υπολογίζει το ύψος του πληθωρισμού και το ύψος της ανεργίας σε κάθε χώρα, ώστε να καταλήξει στην τελική κατάταξη. Ασφαλώς, ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει κάθε πτυχή της οικονομικής πραγματικότητας μιας χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το να είναι κανείς άνεργος και να πρέπει επιπλέον να αντιμετωπίσει και το τέρας του πληθωρισμού είναι μεγάλο και ίσως ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ισπανία είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τη μεγαλύτερη οικονομική δυστυχία. Η οικονομική κρίση ρημάζει τη Βενεζουέλα εδώ και χρόνια, αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που υποστήριζαν στη δεκαετία του 2000 το οικονομικό μοντέλο του προέδρου Τσάβες. Χωρίς τα δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας αντιμετωπίζουν καθημερινά ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής και σε φάρμακα. Ο πληθωρισμός «τρώει» καθημερινά το όποιο εισόδημα έχουν, και το 2017 προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 500%. Και στην Ελλάδα η κατάσταση θα παραμείνει πολύ προβληματική και το 2017, κυρίως εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας, ενώ η μικρή αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει λίγο ακόμα την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών. Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 22,7 το 2016 και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 23,2 το 2017 (με βάση τις προβλέψεις για την ανεργία και τον πληθωρισμό το τρέχον έτος). Σημαντική άνοδο στη βαθμολογία (όσο υψηλότερη τόσο μεγαλύτερη η οικονομική δυστυχία) παρουσιάζει για το 2017 η Πολωνία, κυρίως εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού στο 1,8%, έπειτα από μακρά περίοδο αποπληθωρισμού. Σε παρόμοια θέση βρέθηκαν και άλλες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Λετονία και η Σλοβακία.

Οικονομικά ευτυχείς

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Νορβηγία, το Περού και η Κίνα, που βελτίωσαν τη θέση τους στον δείκτη οικονομικής δυστυχίας του Bloomberg. Σε σημαντικό βαθμό βελτίωσαν τη θέση τους και η Ρωσία, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Ολλανδία, το Εκουαδόρ. Ειδικά για την Κίνα, η θετική προοπτική για το 2017 προοιωνίζεται ενίσχυση και της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Νορβηγία κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή της κατά 18 θέσεις, κυρίως χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού, και για το 2017 κατατάσσεται στην 47η θέση. Στο τέλος του καταλόγου (δεδομένου ότι πρόκειται για τον δείκτη οικονομικής δυστυχίας, η τελευταία θέση είναι η καλύτερη) βρίσκονται αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και από χώρες της Ε.Ε. μόνο η Δανία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η πολύ χαμηλή ανεργία συνδυάζεται με τον υποτονικό πληθωρισμό. Η Γερμανία κατατάσσεται στην 41η θέση από την 39η το 2016 και οι ΗΠΑ στην 49η από την 42η. H Βρετανία βρέθηκε στην 44η θέση το 2017 από την 46η θέση έναν χρόνο νωρίτερα, κυρίως εξαιτίας της απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία οδήγησε σε σημαντική υποτίμηση της στερλίνας και σε άνοδο του πληθωρισμού. Συνολικά, η Ευρωζώνη κατατάσσεται στη 18η θέση, έχοντας βελτιώσει την επίδοσή της κατά μία θέση σε σχέση με το 2016, χάρη στην υποχώρηση της ανεργίας. Ο δείκτης οικονομικής δυστυχίας του Bloomberg περιλαμβάνει, συνολικά, 65 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή