Ντ. Νουί: Απογοητευτική η ανατροπή της θετικής πορείας των τραπεζών

Ντ. Νουί: Απογοητευτική η ανατροπή της θετικής πορείας των τραπεζών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή της για την ανατροπή, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, της θετικής πορείας των τραπεζών εξέφρασε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κα Ντανιέλ Νουί. Η κ. Νουί υπογράμμισε την σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ενώ ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

« Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι η ρευστότητα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ξαναγίνει ομαλή τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα». Σε ότι αφορά την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, το ELA, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας σημείωσε «αυτό σχετίζεται με τις καταθέσεις που φεύγουν από τις τράπεζες και δεν επιστρέφουν, όπως έγινε στο τέλος του 2014. Οπότε, ναι, η χρηματοδότηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα χρήματα από τον ELA και περισσότερες καταθέσεις και κεφάλαια από τις αγορές, είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι προσωρινό».

Η κα Νουί σημείωσε ότι το 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «έχει γίνει πρόοδος, εκτός από τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήμασταν απογοητευμένοι, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τα άρτια σχέδια που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία έχουμε διαπραγματευτεί ως εποπτικές αρχές, γιατί αυτό κάνουν οι εποπτικές αρχές, διαπραγματεύονται τα σχέδια που έχουν υποβληθεί. Και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν. Μέρος αυτής της υλοποίησης είναι οι νέοι νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν». «Χρειαζόμαστε και άλλα εργαλεία», συνέχισε, «υπάρχουν και άλλοι νόμοι που μπορούν να τεθούν σε ισχύ που αφορούν για παράδειγμα, τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, την νομική προστασία για τις τράπεζες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να διορθώνουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ελπίζω λοιπόν, ότι αυτοί οι νόμοι σύντομα να ψηφιστούν για να προχωρήσουμε με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν στις συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών τις μετέφεραν τις ανησυχίες τους σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Θέλουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις προκλήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η φερεγγυότητα, η ανακεφαλαιοποίηση. Η επόμενη πρόκληση ήταν η αναδιάρθρωση των ομολόγων των τραπεζών και μερικές φορές τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Και τώρα αντιμετωπίζουν το σημαντικό θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Είναι το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών».

Τέλος σε ότι αφορά τα capital controls και πότε θα αρθούν σημείωσε ότι «δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να μην κρατήσουν πολύ, γιατί, πάλι θα πω, ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή