To εμπόδιο των εργασιακών χωρίζει κυβερνηση και πιστωτές

To εμπόδιο των εργασιακών χωρίζει κυβερνηση και πιστωτές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ψαλίδιζε τις προσδοκίες για συμφωνία ακόμη και τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άλλο μήκος κύματος, «έδειχνε» το Eurogroup της 7ης Απριλίου ως νέα ημερομηνία για κλείσιμο της αξιολόγησης. Το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Μαρτίου, είναι ούτως ή άλλως «χαμένο», ακόμη και για την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι χθες και προχθές έγιναν τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τον ίδιο και τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος, είπε, είναι να κλείσουν όσο πιο πολλά θέματα γίνεται ώς τη Δευτέρα. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μόνο ένα φοβάμαι δεν μπορεί να λυθεί τώρα».

Αν και δεν το κατονόμασε, το «καυτό» θέμα στο οποίο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος είναι το εργασιακό (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων). Χθες, εξάλλου, δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, τηλεδιάσκεψη για τα εργασιακά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Για το ίδιο θέμα, σε άλλο σημείο ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι για την κυβέρνηση είναι κρίσιμη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι μόνο με τέτοιες επιλογές, όπως είπε, θα πειστεί ο κόσμος της εργασίας ότι θα μετέχει των ωφελειών της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές των θεσμών, ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του καθεστώτος που καθιερώθηκε με τα προηγούμενα μνημόνια στα εργασιακά θέματα. Οι συμφωνίες των προηγούμενων μνημονίων αποτελούν το ελάχιστα αποδεκτό από το ΔΝΤ πλαίσιο, μεταφέρουν οι πηγές. Οι απαιτήσεις τους μόνο πιο πάνω θα πάνε, όχι πιο κάτω, σχολιάζουν.

Από κει και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών προσβλέπει σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την περιγραφή και οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με όλα αυτά, είπε, θα μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. «Μπορεί και νωρίτερα, αλλά αυτός είναι ένας εφικτός στόχος»,πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε, η συμφωνία θα έχει δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις, ενώ –εφόσον ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο QE– θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, με βιώσιμους όρους. Το πιο σημαντικό, είπε, είναι το μακροπρόθεσμο, δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι έπειτα από δύο καλά χρόνια δεν θα γυρίσουμε σε στασιμότητα. «Αρα, να έχουμε βιώσιμη και πιο δίκαιη ανάπτυξη, όχι σαν αυτή που είχαμε πριν από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε για άλλη μια φορά ότι «το πλαίσιο (σ.σ. της συμφωνίας) είναι υφεσιακό», αφού η Ευρώπη κινείται στη λογική των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Υποστήριξε, όμως, ότι «δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα». Κι αυτό γιατί τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα αντισταθμίζονται από ισόποσα επεκτατικά. Μάλιστα, παρατήρησε στο σημείο αυτό, ότι το ίδιο είπε στην πραγματικότητα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την περασμένη Δευτέρα.

Απαντώντας στο ερώτημα για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δεχθεί τα επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ, τα οποία απαίτησε το ΔΝΤ βασιζόμενο στην εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ. Διαπραγματευθήκαμε είπε και πετύχαμε το 2% του ΑΕΠ περιοριστικά μέτρα να αντισταθμίζεται από 2% θετικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή