ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι κανόνες σε παροχή υπηρεσιών και εμπόριο

magazia1

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι νέοι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Το παραπάνω προανήγγειλε χθες από το βήμα συνεδρίου για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης.

Υπενθυμίζεται πως οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ αντικατέστησαν την παλιά αγορανομική νομοθεσία. Στις αλλαγές θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των κυρώσεων, αυστηροποίηση των κανόνων σε ό,τι αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την ορθή σήμανση των προϊόντων, ενώ θα προσδιορίζεται και η έννοια της αρχικής τιμής. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Παπαδεράκης υποστήριξε ότι έχουν εξετασθεί διάφορα μοντέλα με πιθανότερο αυτό που λαμβάνει ως αρχική τιμή τη χαμηλότερη που ίσχυε ένα μήνα πριν από την έναρξη των προωθητικών ενεργειών ή προσφορών.

Επιπλέον, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εκτίμησε πως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η υπηρεσία ηλεκτρονικής σύστασης επιχειρήσεων, ενώ στο τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά για τα ζητήματα καθυστέρησης πληρωμών μεταξύ ιδιωτών, ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μελετά σχετική νομοθετική παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η σχετική κοινοτική οδηγία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, αλλά εφαρμόζεται πλημμελώς.