ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, χαμηλές συντάξεις στην Ελλάδα

ypsili-syntaxiodotiki-dapani-chamiles-syntaxeis-stin-ellada-2181250

Η Ελλάδα πληρώνει σχεδόν τα διπλάσια για συντάξεις, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, απ’ ό,τι η Γερμανία, αλλά οι Ελληνες συνταξιούχοι παίρνουν τη μισή σύνταξη απ’ ό,τι οι Γερμανοί.

Ωστόσο, την κρίση δεν την πλήρωσαν το ίδιο όλοι οι συνταξιούχοι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι επλήγησαν σφοδρότερα από τους συνταξιούχους. Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι ηλικίες άνω των 65 ετών, το ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας έχει μειωθεί από το 2011, ενώ για τους νέους έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Από στοιχεία που παρουσιάζει μελέτη της Eurobank, τις μικρότερες περικοπές μεταξύ των συνταξιούχων υπέστησαν οι αγρότες και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, όπου οι συνολικές μειώσεις από το 2010 κυμαίνονται μεταξύ 19,9% (για ποσά μέχρι 700 ευρώ) και 47% (για συντάξεις 3.000 ευρώ τον μήνα). Ωστόσο μικρότερες ήταν οι περικοπές για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ (-44,4%).

Στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα οι συνολικές μειώσεις έφτασαν το 50,1% για συντάξεις 3.750 ευρώ και άνω, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές 22,5%. Ωστόσο, οι υψηλές συντάξεις (και μεγάλες περικοπές) στο Δημόσιο αφορούν μικρό σχετικά αριθμό συνταξιούχων, ενώ το αντίθετο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, περισσότεροι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν τις υψηλότερες περικοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει μελέτη της Eurobank, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,1%. Πριν από την κρίση, η δαπάνη για συντάξεις ήταν στο 8,3% του ΑΕΠ (στη Γερμανία ήταν 3,6%).

Από το 2010, η συνολική δαπάνη σημείωσε κατακόρυφη αύξηση φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των «28», μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο 2015. Στην Ε.Ε. των «27», η μέση σύνταξη για τους άνδρες είναι 1.530 ευρώ και για τις γυναίκες 915 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Από στοιχεία της Eurostat και της μελέτης της Eurobank προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη ανά συνταξιούχο στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 11.332 ευρώ τον χρόνο, έναντι 14.690 ευρώ στη Γερμανία και 16.618 ευρώ στην Ιταλία.

Η αναντιστοιχία μεταξύ δαπάνης και ύψους σύνταξης σχετίζεται με το δημογραφικό, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πραγματικά και θεωρητικά), το ύψος των επικουρικών κ.λπ. Δηλαδή με διαρθρωτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.