Στήριξη Γεωργίου από Αμερικανική Στατιστική Ενωση

Στήριξη Γεωργίου από Αμερικανική Στατιστική Ενωση

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση όλων των κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και των πρώην συναδέλφων του στην Αρχή, ζητεί με επιστολή της στον πρωθυπουργό η Αμερικανική Στατιστική Ενωση.

Η Ενωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στατιστικολόγων, με μέλη σε πάνω από 90 χώρες, εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί κατά του κ. Γεωργίου και καλεί την κυβέρνηση να υπερασπιστεί δημοσίως την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών της περιόδου της προεδρίας του στην ΕΛΣΤΑΤ, έτσι ώστε οι κατηγορίες να αποσυρθούν.

Η Αμερικανική Ενωση υπενθυμίζει ότι παρά την αθώωση του κ. Γεωργίου τον περασμένο Δεκέμβριο για πλημμέλημα, μέσα σε 10 μέρες ασκήθηκε έφεση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει νέα δικαστική περιπέτεια, ενώ παράλληλα εκκρεμούν εις βάρος του πιο σοβαρές καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος. Καταδικάζοντας όλες αυτές τις κατηγορίες, η ASA ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενώπιον των δικαστηρίων την απόσυρσή τους. Η Ενωση εκθειάζει το έργο του κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι κατά τη θητεία του εκδόθηκαν οι πρώτες αξιόπιστες στατιστικές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., σπάζοντας μια παράδοση απάτης πολλών ετών, όπως αναφέρεται σε αλλεπάλληλες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνει, επίσης, ότι ανάλογες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από τη Eurostat και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επικαλείται εκθέσεις των ετών 2013, 2014 και 2016 της συμβουλευτικής επιτροπής καλής πρακτικής της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες σημείωναν ότι οι συνεχιζόμενες διώξεις κατά του κ. Γεωργίου είναι ένδειξη έλλειψης πολιτιστικής κατανόησης του τι σημαίνει στην πράξη επαγγελματική ανεξαρτησία για τις στατιστικές αρχές και χαρακτήριζαν τις διώξεις «πολιτικής φύσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή