Μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA τον Μάρτιο

Μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA τον Μάρτιο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος σημειώθηκε τον Μάρτιο, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στην επαναγορά ομολόγων που είχαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και στις πωλήσεις θυγατρικών από τις τράπεζες «απελευθερώνοντας» ρευστότητα.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον ELA, μειώθηκε κατά 775 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου στα 42,37 δισ. ευρώ, από 43,145 που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την κύρια ρευστότητα της ΕΚΤ, αυτή μειώθηκε κατά 1,42 δισ. ευρώ και περιορίστηκε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στα 17,31 δισ. ευρώ από 18,74 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Συνολικά, η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, συνυπολογίζοντας τόσο την κανονική ρευστότητα όσο και τον έκτακτο μηχανισμό, περιορίστηκε στα 59,7 δισ. ευρώ από 61,9 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ, πρώτη φορά μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών το 2015, αποτυπώνοντας την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου κατά 4 δισ. ευρώ εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσαν η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και η ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015, όταν κρίση και εκροές καταθέσεων κορυφώθηκαν, οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα 126 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα, εκ των οποίων τα 87 δισ. ευρώ αφορούσαν ELA και τα 39 δισ. κανονική ρευστότητα της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή