ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Θετική η συμφωνία, «αστερίσκος» το χρέος

Τόμσεν: Θετική η συμφωνία, «αστερίσκος» το χρέος

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και στις εγγυήσεις που θα δοθούν προς αυτή την κατεύθυνση, στάθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ποουλ Τόμσεν, χαιρετίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Οπως και στην επίσημη τοποθέτηση του ίδιου του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι θα χρειαστεί να δοθούν εγγυήσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ότι υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του χρέους.

Οσον αφορά τη συμφωνία, σημείωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι «όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Σημειώνεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και το ΔΝΤ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.