Ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στο Δημόσιο ζητεί η Κομισιόν

Ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στο Δημόσιο ζητεί η Κομισιόν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αναγκαιότητα να βελτιώσει η Ελλάδα τη θέση της στη χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντρους Ανσιπ. Ο επίτροπος, αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, κ. Ανσιπ, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η επίδοση της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα.

Ο κ. Ανσιπ σημείωσε ότι η χώρα μας πέρυσι βελτίωσε κατά 8,6% τις επιδόσεις της στον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κατάταξή της δεν μεταβλήθηκε, δεδομένου μάλιστα ότι οι χώρες που βρίσκονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας πέτυχαν πέρυσι καλύτερες επιδόσεις. Για παράδειγμα, η Ιταλία που βρίσκεται στην 25η θέση πέτυχε βελτίωση κατά 9%. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να επενδύσει στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς αυτές προάγουν ένα περισσότερο συμμετοχικό και διαφανές περιβάλλον.

Ο κ. Ανσιπ χαρακτήρισε πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την πύλη ΤAXISnet. Ο ίδιος ωστόσο δυσκολεύθηκε να βρει άλλα παραδείγματα πετυχημένων ψηφιακών εφαρμογών/υπηρεσιών στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Αντρους Ανσιπ, σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας. Στην Εσθονία, «ο δημόσιος τομέας απαγορεύεται να ζητήσει δύο φορές την ίδια πληροφορία από τον πολίτη ή μια επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά. Ετσι, σήμερα η χρήση ψηφιακών υπογραφών κάθε εβδομάδα ξεπερνάει τον πληθυσμό της χώρας. «Αυτό έχει εξοικονομήσει το 2% του ΑΕΠ ετησίως ή το σύνολο των αμυντικών δαπανών (της Εσθονίας)», είπε ο κ. Ανσιπ.

Χθες ο κ. Ανσιπ μίλησε στην ελληνική Βουλή, αλλά και σε συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ με θέμα τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκε ακόμη με μέλη της κυβέρνησης, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) κ.ά. Κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή, ο κ. Ανσιπ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα για επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς αυτό θα συμβάλει στη διακοπή της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε ακόμη στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στο παράδειγμα της εταιρείας Taxibeat και σημείωσε ότι η αγορά των εφαρμογών κινητού είναι μια αγορά που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή