ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδουν Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ τα σενάρια της Bild

Διαψεύδουν Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ τα σενάρια της Bild

Τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την επόμενη καταβολή δόσης τον Ιούλιο, εάν οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διαψεύδουν με δήλωσή τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «αυτό δεν είναι αλήθεια, θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου».

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα είπε: «Η Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι θα απορρίψουμε τη δόση του Ιουλίου. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε παράλληλα: «Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν είναι το θέμα, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μια εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία».

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμα ότι «η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της».

Μάλιστα ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.

Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.