Υποχώρησε το 2016 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Υποχώρησε το 2016 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μία θέση υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας το 2017, επιδεινώνοντας την ήδη πολύ χαμηλή θέση που κατείχε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίζει κάθε χρόνο το IMD (Institute for Management Development), η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, από την 56η θέση πέρυσι. Μάλιστα, η Ελλάδα υποχωρεί ή παραμένει στάσιμη και στα τέσσερα κριτήρια που εξετάζει η έκθεση, ενώ είναι τρίτη από το τέλος ως προς την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξετάζονται στην έκθεση μόνο η Κροατία κατατάσσεται χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι επιδόσεις της Ελλάδας σε καθένα από τα τέσσερα βασικά κριτήρια είναι η ακόλουθη:

• Οικονομική αποδοτικότητα: Υποχώρησε κατά τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι και πλέον βρίσκεται στην 61η θέση. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των πέντε τελευταίων ετών και οφείλεται στην ταυτόχρονη επιδείνωση των επιμέρους δεικτών «Εγχώρια Οικονομία», που από την 54η θέση του 2016 η Ελλάδα βρέθηκε στην 60ή και «Διεθνές Εμπόριο» που από την 35η θέση το 2016, πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην 40ή.

• Κυβερνητική αποτελεσματικότητα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 61η θέση από την 59η πέρυσι, επίσης στη χαμηλότερη θέση των τελευταίων πέντε ετών. Βασικός παράγοντας της υποχώρησης αυτής είναι η πτώση κατά πέντε θέσεις, στην 59η θέση πλέον, ως προς τον δείκτη «Φορολογική Πολιτική».

• Υποδομές: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση, υποχωρώντας κατά μία θέση σε σύγκριση με το 2016. Πρόκειται για επίδοση ίδια με αυτή που είχε το 2014. Η υποχώρηση σε αυτήν την κατηγορία αποδίδεται στην πτώση της Ελλάδας κατά πέντε θέσεις στον δείκτη «Υγεία και Περιβάλλον», από την 27η θέση το 2016 στην 32η θέση το 2017.

• Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα: Η Ελλάδα παρέμεινε στην 57η θέση, όπως και στην έκθεση του 2016.

Σημειώνεται εδώ ότι η βαθμολογία προκύπτει από την εξέταση συνολικά 260 δεικτών και αφορούν τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς, εν προκειμένω το 2016, από αυτή που δημοσιοποιείται η έκθεση. Την ανάλυση των στοιχείων πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης του IMD, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα είναι σαφές: επείγουσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με ισχυροποίηση του μεταποιητικού τομέα, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή