ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων φτωχοποιούν τους συνταξιούχους

Μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων φτωχοποιούν τους συνταξιούχους

Συνθήκες εξαθλίωσης βιώνουν 8 στους 10 συνταξιούχους, ενώ οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές παρεμβάσεις του παρελθόντος, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων ακόμη και κατά 70%. Το προφίλ του σημερινού συνταξιούχου –φτωχός, απογοητευμένος και αγανακτισμένος– σκιαγραφεί έρευνα που πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σύμφωνα με την οποία η σύνταξη που παίρνουν πλέον οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη έξοδά τους για φάρμακα, λογαριασμούς και διατροφή.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του δικτύου Ν. Χατζόπουλος, «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι μεγάλες, και δεν είναι μόνο οι περικοπές, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε φιλοδωρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος. 

Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά:

• Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο, «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις, το 2019, θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων έως και κατά 70%. Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016 και κάθε μήνα από 1/1/2017, αφαιρούνται από τις τσέπες των συνταξιούχων 848 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Εφόσον συμπεριληφθούν οι νέες περικοπές των προσωπικών διαφορών από το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα απολέσουν συνολικά περίπου το 70% των εισοδημάτων τους.

• Οι νέες κύριες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

• Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι 7 μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 50%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σημερινή του σύνταξη είναι 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

• Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ. Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.  

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις και, τέλος, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.