Το ορυχείο που απέμεινε μπορεί να τροφοδοτήσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου

Το ορυχείο που απέμεινε μπορεί να τροφοδοτήσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τμήμα του ορυχείου Αμυνταίου που έμεινε ανέπαφο από την κατολίσθηση υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη για να τροφοδοτηθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου για τις 17.000 ώρες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πρέπει να λειτουργήσει μέχρι το 2020. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι η εξόρυξη του καυσίμου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και με τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμυνταίου.

Ο κ. Παναγιωτάκης διαχώρισε τις οικονομικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. «Οι βραχυπρόθεσμες έχουν να κάνουν με την αξία του εξοπλισμού ο οποίος θα αποδειχθεί στο τέλος ότι καταστράφηκε, διότι ένα μέρος του μπορεί να επισκευαστεί. Αυτό θα αποδειχθεί έπειτα από ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων, όταν θα είναι δυνατή η επανάληψη εργασιών στα σημεία στα οποία υπήρξε κατολίσθηση», είπε και εκτίμησε ότι θα διασωθεί ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού.

Παράλληλα, προσέθεσε πως ο εξοπλισμός ναι μεν έχει αποσβεσθεί, προφανώς όμως έχει αξία, γιατί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα ακόμη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται η ΔΕΗ να πάρει καινούργιο εξοπλισμό, διότι θα μεταφέρει εξοπλισμό από άλλα ορυχεία. Οσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, σημείωσε πως έχουν να κάνουν με το κοίτασμα το οποίο χάθηκε μετά την κατολίσθηση και το οποίο θα το εξόρυσσε η εταιρεία μετά 10-15 χρόνια. «Σε συνάρτηση με τη λειτουργία του σταθμού, η ακριβής αποτίμηση της αξίας αυτού του κοιτάσματος δεν μπορεί να γίνει τώρα. Θα το μάθουμε αφού γίνουν οι εργασίες, η απομάκρυνση των μαζών οι οποίες έχουν καταρρεύσει και δούμε μέσα από αυτές τις μάζες πόσο κοίτασμα μπορούμε να πάρουμε», επισήμανε. Σχετικά με τον παρακείμενο οικισμό Αναργύρων, ο οποίος έχει εκκενωθεί, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε αρχικά ότι υπήρχε νόμος ο οποίος έλεγε ότι θα γίνει η μετεγκατάσταση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως θα γίνουν άμεσα οι διαδικασίες. «Μέχρι τότε αφενός η ΔΕΗ θα παράσχει κάθε δυνατή συμπαράσταση για την καθημερινότητα των κατοίκων και για τις οικονομικές τους δραστηριότητες, αφετέρου ζητήσαμε να πάει αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, το ΤΑΣ, για να εκτιμηθεί ποια σπίτια είναι ακατοίκητα, ποια σπίτια είναι επισκευάσιμα ή κατοικήσιμα», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή