Μειώθηκε κατά 3,3 δισ. η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Μειώθηκε κατά 3,3 δισ. η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 8,7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Οπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, η χρηματοδότηση από τον ELA διολίσθησε στα 34,6 δισ. ευρώ από 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, η TτΕ ανακοίνωσε την αποκλιμάκωση του ορίου χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας κατά 1,6 δισ. ευρώ, στα 38,9 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση, «στις 2 Αυγούστου 2017 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, ύστερα από αίτημα της ΤτΕ. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,6 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Η βελτίωση της ρευστότητας έχει αποτυπωθεί και στα στοιχεία των καταθέσεων, που ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 1 δισ. ευρώ λόγω και των εισροών από τον τουρισμό. Να σημειωθεί ότι το εγκεκριμένο όριο ρευστότητας είναι αυξημένο, καθώς περιλαμβάνει και ένα «μαξιλάρι» που τηρείται ακόμη και αν δεν γίνεται χρήση από τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή