Αδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων απέκτησε η B2KAPITAL

Αδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων απέκτησε η B2KAPITAL

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα άδεια σε εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έπειτα από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, η ΤτΕ αποφάσισε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία B2KAPITAL Α.Ε. – Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Σημειώνεται ότι η B2KAPITAL είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης προβληματικών δανείων θα ξεπεράσει τις δέκα και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αδειοδοτηθεί περίπου 5 εταιρείες, κάτι που έγινε δυνατό μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την υιοθέτηση λιγότερο αυστηρών προϋποθέσεων. Οι εταιρείες που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί είναι η Alvarez & Marsal, μία από τις μεγαλύτερες διεθνούς εμβέλειας συμβουλευτικές εταιρείες στον χώρο των επιχειρήσεων και η οποία θα εστιάσει στην αναδιάρθρωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η UCI θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BNP Paribas, η αγγλική Resolute Asset Management που εστιάζει στον τομέα των ακινήτων, η Cepal που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank, η Pillarstone που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της KKR, της Alpha Bank και της Eurobank, η FBS θυγατρική της Eurobank, η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ θυγατρικής της Attica Bank και η Actua Hellas που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της ισπανικής Actua και της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά το α΄ τρίμηνο οι τράπεζες «έπιασαν» το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων – NPEs (στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 105,2 δισ. ευρώ), ενώ απέτυχαν στον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – NPLs (διαμορφώθηκαν στα 75,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 74,7 δισ. ευρώ). Με εξαίρεση τα υπόλοιπα στον τομέα της καταναλωτική πίστης, όπου οι τράπεζες ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των NPLs κατά 100 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες βρέθηκαν εκτός στόχων τόσο στα στεγαστικά δάνεια (-400 εκατ.) όσο και τα επιχειρηματικά (-100 εκατ.). Αλλά και στα NPEs η θετική επίδοση οφείλεται αποκλειστικά στα επιχειρηματικά δάνεια: αστόχησαν τόσο στα στεγαστικά (απόκλιση 400 εκατ.) όσο και στα καταναλωτικά (αστοχία 100 εκατ.).

Τα NPEs πρέπει να μειωθούν, από τα 103,9 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2017), σε 98,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2017, σε 83,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018 και σε 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019. Αντίστοιχα, τα NPLs από 75,2 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, πρέπει να μειωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τα σχέδια, περίπου το 36% της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές, ενώ το υπόλοιπο 64% θα προέλθει από «θεραπεία» δανείων, ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή