Αναζητούν Κινέζους επενδυτές με «δώρο» τη χρυσή βίζα

Αναζητούν Κινέζους επενδυτές με «δώρο» τη χρυσή βίζα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχωρούν μεθαύριο Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 για το Πεκίνο υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με επικεφαλής το πρόεδρο της Ε.Κ. Χαράλαμπο Γκότση, προκειμένου Κινέζοι επενδυτές να μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» και μέσα από αγορές ελληνικών επενδυτικών προϊόντων με ελάχιστο όριο τα 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (και ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ε.Ε.) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Την πρώτη χρονιά (2013) οι άδειες διαμονής ήταν μόλις 20, έγιναν 455 το 2014, υπερδιπλασιάστηκαν σε 965 το 2015 και έφθασαν τις 1.545 το 2016. Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2017, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός προσέγγιζε τις 1.700 άδειες (1684). Από τις 1.684 άδειες, οι 701 έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους πολίτες, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, 79 σε Ουκρανούς, 78 σε Λιβανέζους, 53 σε Ιρακινούς, 45 σε Σύρους, 37 σε Ιορδανούς και 16 άδειες σε Σαουδάραβες.

Τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 28 Αυγούστου να συναντηθούν με το διοικητικό συμβούλιο του δεύτερου σε μέγεθος κινεζικού χρηματιστηρίου του Σενζέν, μέσω του οποίου οι Κινέζοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνική «χρυσή βίζα» θα μπορούν να το κάνουν μέσα από την αγορά ελληνικών ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) ή άλλων χρεογράφων (μετοχές) από τη χώρα τους (θα διατίθενται από τοπικούς επενδυτικούς οίκους), ή μέσω άλλων εγχώριων θεσμικών επενδυτικών εργαλείων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια).

Μια τέτοια εξέλιξη προαπαιτεί και την ύπαρξη ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών και για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μαζί με στελέχη της ΕΧΑΕ θα ταξιδέψουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα. Κύκλοι της ελληνικής επενδυτικής αγοράς θεωρούν πολύ θετικό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν δύο σημαντικές δυσκολίες:

α) Το γεγονός ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία μόνο με το Χ.Α., αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρα θα υπάρξει αναπόφευκτα ανταγωνισμός, γι’ αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το ταξίδι.

β) Στην Κίνα υπάρχει ποσόστωση (quota) στο ύψος των επενδύσεων στο εξωτερικό και, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ποσόστωση πολύ πιθανόν να περιοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT