Είδος προς εξαφάνιση οι επιστροφές φόρου λόγω συμψηφισμού με τον ΕΝΦΙΑ

Είδος προς εξαφάνιση οι επιστροφές φόρου λόγω συμψηφισμού με τον ΕΝΦΙΑ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για ΕΝΦΙΑ αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η διαδικασία του συμψηφισμού πιθανότατα θα ολοκληρωθεί πριν την 29η Σεπτεμβρίου, που λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων, και θα αφορά περίπου 570.000 φορολογούμενους.

Το χάπι της μη πίστωσης των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων «χρυσώνει», μόνο το ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν στις ουρές της εφορίας για να προχωρήσουν σε συμψηφισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο άνοιξε μαύρη τρύπα 730 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της «αποχής» των φορολογουμένων από την πληρωμή της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος.

H απόκλιση αυτή οφείλεται εν μέρει, κατά 240 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιστροφές φόρων που έγιναν τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων του Ιουλίου (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν στα 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Κατά 490 εκατ. ευρώ, όμως, η απόκλιση οφείλεται στη μη είσπραξη εσόδων προ επιστροφών φόρων, δηλαδή κυρίως στη μη είσπραξη του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, όταν έληξε η προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης, στις 31 Ιουλίου, περίπου το 30% των φορολογουμένων δεν την είχε εξοφλήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT